Ciasto czekoladowe wg. przepisu Audrey Hepburn

Tak jak obiecałam publikuje przepis na przepyszne ciasto czekoladowe wg. przepisu Audrey Hepburn. Przepis pochodzi z książki „Audrey w domu”, napisaną przez jej syna Luca Dotti. O książce pisałam w poprzednim poście 😉

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i wychodzi w formie mocno czekoladowej pianki 😉 Ze względu na brak mąki w składzie, nie wyrasta za bardzo.

To zaczynamy! 🙂


Potrzebujesz:

300g gorzkiej czekolady

60 ml (3/4 szklanki) tłustego mleka

120 g masła np. Kasia

8 jajek

200g cukru

mąka do formy

Należy roztopić czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej (lub w garnku). Dodać masło, pokrojone w kosteczkę i delikatnie wszystko mieszać aż powstanie masa.

Zgasić ogień i dodać osiem żółtek. Wymieszać.

W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.

Delikatnie dodać pianę do masy czekoladowej. Całość wymieszać i przelać do formy, którą należy posmarować masłem i wysypać mąką.

Piekarnik rozgrzać do 200st C i piec ciasto około 30 min.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i odczekać kilka minut.

Zapobiegnie to pękaniu ciasta.

Następnie należy wyjąć ciasto z piekarnika i po około 10 minutach wyłożyć z formy.

Podawać po wystygnięciu.

Ciasto jest mocno czekoladowe i najlepiej będzie smakować z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Smacznego 😉

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

pianka czekoladowa

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *